Kaj je osteohondroza vratne hrbtenice?

osteohondroza vratne hrbtenice

Med vsemi boleznimi hrbtenice, ki so povezane z nevrološkimi simptomi, so najpogostejši degenerativno-distrofični procesi, kot je osteohondroza.

Ta bolezen hrbtenice je degenerativna lezija hrustanca med diski hrbtenice, povezana z reaktivnimi spremembami v sosednjih vretencih, medvretenčnih sklepih.

Vratni del je sestavljen iz sedmih vretenc, ki so označena kot C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7. Začnejo se na dnu lobanje in se premikajo navzdol po hrbtenici. Naloge vratne hrbtenice so podpiranje glave, zaščita hrbtenjače, vključno z možganskim deblom, in premikanje glave v različnih oblikah. Pravzaprav je vratna hrbtenica najbolj mobilni del hrbtenice.

Kaj je cervikalna osteohondroza? Cervikalna osteohondroza je posledica sprememb, ki nastanejo v medvretenčnih ploščicah v vratni hrbtenici. Medvretenčne ploščice se nahajajo med vsakim vretencem, zagotavljajo oblazinjenje in podpirajo hrbtenico. Spremembe, ki nastanejo pri nastanku bolezni, vodijo do bolečih simptomov zaradi pritiska na živčne korenine.

Pogoji za nastanek bolezni

bolečine v vratu z osteohondrozo

Osteohondroza cervikalne regije je vnetni proces, ki se pojavi v tkivih hrustanca, njihova poškodba in distrofični procesi v njih. V hrbtenici se hrustanec nahaja v medvretenčnih ploščicah.

Cervikalna osteohondroza je izraz, ki se uporablja za opis skupine motenj, ki prizadenejo hrbtenico. Natančna etiologija ni znana, vendar lahko na njen razvoj vplivajo genetski vzroki, ponavljajoče se travme, žilne nenormalnosti, mehanski dejavniki in hormonska neravnovesja.

Po sodobni teoriji je cervikalna osteohondroza bolezen, ki se razvije, če obstajata dva pogoja:

  1. Dekompenzacija trofičnih sistemov. Povezan je z drugimi boleznimi (prebavila, jetra, trebušna slinavka). Vse te bolezni vodijo do motenj homeostaze.
  2. Prekomerna obremenitev segmentov hrbtenice. Lahko jih pojasnimo s prirojenimi lastnostmi hrbtenice (sakralizacija, ozek hrbtenični kanal).

Na primer, med otroki, ki se pogosto ukvarjajo s športom, starimi od 5 do 12 let, 40% razvije osteohondrozo cervikalne regije. Cervikalna osteohondroza je pogosta bolezen. Razširjenost osteohondroze v svetu je ocenjena na približno 80%. Cervikalna osteohondroza je znanilec bolezni, ki prizadene celotno hrbtenico, ki se imenuje "generalizirana osteohondroza".

Mehanizem nastanka bolezni

Patološke spremembe pri bolezni vplivajo na medvretenčne ploščice, vretenca, tkiva. Ker so kosti v vratni hrbtenici manj stabilne kot vretenca v srednji in spodnji hrbtenici, se zlahka spreminjajo, zlomijo ali premikajo.

Vretence so na treh straneh povezane s sklepnimi izrastki. Pulposno jedro, ki se nahaja v medvretenčnih ploščicah, ki povezujejo telesa vretenc pred hrbtenico, opravlja funkcijo porazdelitve obremenitve. Ko je na hrbtenici aksialna obremenitev, pulposno jedro opravlja funkcijo zniževanja tlaka.

Če je obremenitev hrbtenice prevelika, nastanejo razpoke na vlaknastem obroču, skozi katerega se iztisne pulposno jedro. Tako nastane kila. Ker je del pulposnega jedra iztisnjen, se kršijo amortizacijske lastnosti, obremenitev hrbtenice postane neenakomerna, medvretenčni forameni pa se zožijo. Zmanjšanje višine diska vodi do konvergence teles vretenc. Kosti postanejo gostejše, nastajajo kostni izrastki (osteofiti).

V tem primeru pride do zožitve hrbteničnega kanala, ni dovolj prostora za vretenčno arterijo. V zvezi s tem je oskrba s krvjo delno omejena, živci so stisnjeni. Kar vodi do zmanjšanja kisika, ki ga zagotavlja vretenčna arterija, in vnetja. Patološke spremembe vodijo tudi do motenj dihanja in koordinacije. Te hipoksične motnje so glavna povezava v izvoru cervikalne osteohondroze.

Faze razvoja bolezni

Osteohondroza cervikalne regije poteka skozi 4 stopnje razvoja:

  1. Izboklina diska. Moč diska je odvisna od njegove sposobnosti zadrževanja pulposnega jedra. Vendar pa morda ne bodo zdržali prevelike obremenitve. Po večkratnem močnem pritisku začnejo stene diska slabiti in se raztezati. Posledično se pulposno jedro začne potiskati navzven, kar ustvarja izboklino diska. Če se obremenitev, ki deluje nanje, sčasoma ne zmanjša, se bo izboklina povečala. Posledično lahko izboklina postane tako velika, da se začne vneti, kar povzroči išias.
  2. Izboklina diska. Za drugo stopnjo degeneracije diska je značilen pretrganje obroča zaradi ponavljajočih se gibov in stresa. Izboklina postane šibkejša in ne more zadržati pulposnega jedra. Vnetje se intenzivira, pojavi se bolečina. Če se v tem času odkrije bolezen in se sprejmejo vsi potrebni ukrepi, se lahko izognemo cervikalni osteohondrozi. Če ne poiščete pomoči in nadaljujete z obremenitvijo hrbtenice, se osteohondroza vratnih vretenc premakne v naslednjo stopnjo.
  3. Na tretji stopnji razvoja vlaknasti obroč poči. Pulposno jedro začne uhajati v majhnih količinah. Za to stopnjo je značilna močna bolečina, odrevenelost. Sredstva proti bolečinam bodo pomagala znebiti sindroma bolečine. Še ni prepozno za začetek zdravljenja.
  4. Četrta faza je zadnja. Celovitost diska je porušena, ne opravlja več v celoti svojih funkcij, saj se višina diska zmanjša zaradi izgube notranje tekočine. Sindrom bolečine je vsak dan slabši. Vnetje neposredno pritiska na vsa mehka tkiva in živce.

Zaradi degenerativnega procesa, ki je v stopnji 3 ali 4, se lahko razvije artritis vratu. Zato se pri vsaki bolečini v vratu posvetujte z zdravnikom.