Artroza kolenskega sklepa: manifestacije in zdravljenje artroze

Osteoartritis kolenskega sklepa ali gonartroza je bolezen, ki se pogosto pojavlja v srednjih in starejših letih in se pojavlja z degenerativno-distrofičnimi spremembami v hrustančnem tkivu kolenskega sklepa. V mladosti se lahko pojavi tudi takšna patologija, predvsem pri ljudeh, ki se poklicno ukvarjajo s športom. Gonartroza ima kroničen, postopoma napredujoč potek. Dolgoročno lahko ta bolezen ob odsotnosti potrebne terapije povzroči invalidnost. V tem članku si bomo ogledali manifestacije in zdravljenje osteoartritisa kolenskega sklepa.

Kako se manifestira osteoartritis kolena?

bolečine v kolenu zaradi artritisa

Gonartroza, kot smo že povedali, ima postopno progresiven potek.

V začetnih fazah te bolezni je bolnik zaskrbljen zaradi manjše bolečine v kolenu, ki se poslabša zaradi dolgotrajnega fizičnega napora, na primer pri plezanju po stopnicah. Bolna oseba lahko kaže na občutek togosti v kolenskem sklepu, pojav bolečine na začetku hoje po dolgem bivanju v mirujočem položaju.

Artrozo kolenskega sklepa v začetnih fazah ne spremljajo nobene zunanje spremembe na prizadetem območju. Nekateri bolniki se pritožujejo zaradi rahlega otekanja kolena. Poleg tega je včasih ta bolezen lahko zapletena zaradi sekundarnega vnetja sinovialne membrane. V tem primeru se v sklepni votlini kopiči tekočina in sklep se znatno poveča v volumnu.

Ko bolezen napreduje, postane sindrom bolečine bolj izrazit. Začne se pojavljati tudi pri rahlem fizičnem naporu, izgine po počitku. Sčasoma bolečina postane skoraj stalna, moti ne le med gibanjem, ampak tudi v mirovanju.

Obstajajo pritožbe glede znatne omejitve motorične aktivnosti v sklepu. Med premikanjem lahko slišite grobo škripanje. V kasnejših fazah bolezni se kolenski sklep deformira, kar dodatno omejuje gibanje.

Glavne metode zdravljenja gonartroze

Zdravljenje gonartroze se začne s konzervativno terapijo.

Najprej se izogibajte pretiranemu stresu na sklep, poskusite manj hoditi, po potrebi uporabite posebne ortopedske pripomočke, kot so ortoze.

Od zdravil se za lajšanje bolečin uporabljajo nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID). V primeru, da nesteroidna protivnetna zdravila niso dala pričakovanega učinka, se lahko izvede intraartikularna uporaba glukokortikosteroidov.

Poleg tega se je intraartikularna injekcija hialuronske kisline dobro izkazala. Leta 2017 so znanstveniki z Medicinske univerze objavili prispevek, v katerem so ugotovili, da je zmanjšanje resnosti bolečine in izboljšanje delovanja sklepov z intraartikularno injekcijo hialuronske kisline primerljivo z jemanjem nesteroidnih protivnetnih zdravil, vendar je lokalni učinek boljši. in brez sistemskega učinka.

Načrt zdravljenja vključuje tudi:

  • hondroprotektorji;
  • Terapevtska gimnastika;
  • Fizioterapevtski postopki, na primer UHF terapija.

Upoštevajte, da se lahko katero koli zdravilo uporablja le po navodilih zdravnika.

V naprednih primerih je morda potreben kirurški poseg, ki pomeni zamenjavo poškodovanih sklepnih površin z umetnimi vsadki.