Kakšna je nevarnost cervikalne osteohondroze na vsaki stopnji?

Bolečina in togost gibov pri osteohondrozi vratne hrbtenice

Skoraj vsi ljudje, starejši od 25 let, trpijo zaradi osteohondroze, bolezen dvakrat pogosteje prizadene vratno hrbtenico. . .

To je v veliki meri posledica njegove povečane mobilnosti, saj ima obremenitev, da drži glavo.

Patologija je enako pogosta pri bolnikih obeh spolov; spremembe so lahko posledica različnih razlogov.

V zadnjem času se je bolezen resno pomladila, prvi simptomi se lahko pojavijo celo v šoli ali na univerzi, to je posledica motenj drže in sedečega načina življenja.

Pomanjkanje zdravljenja lahko povzroči resne zaplete in neprijetne posledice, če se pojavijo neprijetni simptomi, se morate nemudoma posvetovati z zdravnikom.

Kaj je cervikalna osteohondroza

Osteohondroza vratne hrbteniceje progresivna degenerativno-distrofična lezija medvretenčnih diskov tega območja, patologija vodi do sprememb vretenc in medvretenčnih diskov.Proces spremlja nastanek osteofitov- kostne izrastke v vretencih vratu, ki povzročajo draženje in mišično napetost, kar dodatno poslabša bolnikovo stanje.

Mehanizem razvoja bolezni je neposredno povezan z anatomskimi značilnostmi telesa, saj je vratna hrbtenica sestavljena le iz 7 vretenc. V prsnem in ledvenem delu so vretenca relativno homogena, v vratu se zaradi velikih amplitudnih gibov glave ramenskega obroča in glave razlikujejo po zgradbi.

Premični vrat prehaja v relativno statično torakalno regijo, zato se 1, 2, 7 vretenc med seboj razlikujejo. . . Poleg hrbtenjače, krvnih žil, hrbteničnih živcev skozi to območje prehaja veliko število perifernih živcev.

Nekateri od teh živcev, na primer vagus, inervirajo trebušne organe in diafragmo. Tu poleg živcev prehajajo pomembne glavne krvne žile. Pri osteohondrozi se poveča tveganje za motnje krvnega obtoka v možganih, lahko se pojavijo bolečine v vratu, glavobol itd. Razvoj bolezni lahko izzove nevrološke patologije, poslabša pa se tudi delo centralnega živčnega sistema.

Vzroki

Vzroki za razvoj bolezni so zelo različni., mnogi med njimi so povezani z deformacijami hrustančnega tkiva zaradi kopičenja soli v limfi in krvi.

Ob pravilni prehrani in redni telesni dejavnosti se soli ne kopičijo, v hujših primerih hrustančna tkiva postanejo manj gibljiva, njihova prožnost se zmanjša, zaradi premika vretenc se stisnejo živčni končiči in arterije.

Upošteva se glavni vzrok patologij vratne hrbtenicesedeči način življenja, bolezen je pisarniškim delavcem dobro znana. Ljudje, ki so prisiljeni opravljati težko fizično delo, trpijo tudi za osteohondrozo, saj povečan stres na hrbtu v kombinaciji z neprijetnim položajem telesa in dolgotrajne poškodbe hrbta negativno vplivajo, kar vodi v preobremenitev tega območja.

V medicini je običajno razlikovati 2 glavna dejavnika, ki vodijo v razvoj osteohondroze:

 • patološko- degenerativni procesi medvretenčnih diskov in drugih vretenčnih struktur z vpletenostjo bližnjih tkiv, živčnih snopov in žil se pojavljajo pod vplivom negativnih zunanjih dejavnikov, hujši kot so dejavniki, višja je stopnja razvoja procesov;
 • fiziološki- vse procese določajo naravne starostne spremembe, staranje hrustančnega tkiva v hrbtenici, usedline soli itd.

Posebni vzroki za osteohondrozo vratne hrbtenice:

 • presnovne motnje, nekatere stopnje debelosti;
 • bolezni srca in ožilja, ki povzročajo padce tlaka, motnje krvnega obtoka v možganih;
 • hipodinamija - skupaj z omejeno mobilnostjo ta kategorija vključuje bolezni ali poškodbe, sedeče delo, sedeči način življenja;
 • nepravilna drža - različne oblike revmatizma, skolioze, ploskosti;
 • poškodbe vratne hrbtenice (modrice, udarci, zvini), poškodbe drugih delov hrbtenice lahko igrajo pomembno vlogo;
 • povečana telesna aktivnost na vratni hrbtenici, ki je posledica težkega fizičnega dela ali intenzivnega športa;
 • prekomerna telesna teža;
 • sedeči način življenja - vodi do preobremenitve vratne hrbtenice in hrbtenice;
 • kila vratnih vretenc, sočasne bolezni;
 • prisilno dolgotrajno držanje glave v nenaravnem ali neprijetnem položaju, ko so mišice preobremenjene, pride do ukrivljenosti hrbtenice;
 • živčni napor, stalen stres;
 • prirojene anomalije strukture hrbtenice.

Posledice cervikalne osteohondroze v odsotnosti zdravljenja

Kaj je nevarno na prvi stopnji

Prvo stopnjo spremlja nastanek razpok v diskih vretenc in izsušitev pulposusnega jedraposledično se krhkost konstrukcije poveča, odpornost proti obremenitvam pa se zmanjša. Na tej stopnji se pojavi bolečina in togost v vratu.

Razpoke v medvretenčnih diskih na prvi stopnji vratne osteohondroze

Kaj je nevarno na drugi stopnji

V drugi fazi se površina vretenc uniči., zaradi česar se jedro iztisne in razširi medvretenčni prostor, zaradi česar nastanejo izbokline in hernirani diski. Izzovejo hude nenehne bolečine, togost gibov, šibkost, občutek odrevenelosti v obrazu in rokah.

Za cervikalno osteohondrozo 2. stopnje so značilne degenerativne spremembe v samih vretencah

Kaj je nevarno v tretji fazi

Največja nevarnost je tretja stopnja bolezni., ki ga spremlja nastanek medvretenčnih kilo. Proces uničenja površine vretenčnega diska se nadaljuje, nevarnost poškodb krvnih žil, mišic, vezi in živcev v bližini hrbtenice se povečuje.

Vsak vretenc postane bolj oster in hrapav, kar negativno vpliva na mišice, zaradi nehotenega krčenja je omejena motorična aktivnost ne le vratne hrbtenice, ampak tudi celotne hrbtenice. Zaradi stisnjenih živcev se prevodnost živčnih impulzov v posamezne organe in tkiva poslabša.

Simptomi tretje stopnje se štejejo za boleče bolečine v zadnjem delu glave in vratu.raztezanje na ramo in roke, odrevenelost in bolečina, težave pri premikanju glave. Bolnik poslabša sluh in vid, pogosto bruha in slabost.

Kaj je nevarno v četrti fazi

Med degenerativnim popravljanjem hrbtenicepride do zlitja poškodovanih vretenc s kostnimi izrastki-osteofiti. . . Zapleti začetnih faz bolezni se poslabšajo, hrbtenica izgubi mobilnost, kar grozi z invalidnostjo.

Druge nevarnosti vratne osteohondroze:

 1. Vegeto-vaskularna distonija- patologija se razvija v ozadju stalnega stresa in kronične utrujenosti, bolezen spremljajo različni simptomi, ki jih je težko diagnosticirati. Bolezen pogosto spremlja osteohondrozo, patologija se kaže v napadih panike, občutku šibkosti, napadih tahikardije, povečanem znojenju.
 2. Glavobol. . . Sindrom bolečine v možganskih žilah, možganskih membranah, mehkih tkivih glave se hitro povečuje, njegova intenzivnost narašča, v očeh se pojavijo "zvezde" in "krogi", opazimo foto- in fonofobijo, tinitus .
 3. Težave s krvnim tlakom. . . Premik vretenc povzroči stenozo, zaradi stiskanja živcev in krvnih žil je moteno delovanje regulacije dihanja, arterijskega tonusa in srčnega utripa. Zaradi razvoja bolezni opazimo disfunkcije živčnih centrov, od katerih je odvisna oskrba s hrbtenjačo in možgani s krvjo. Zaradi spremembe začetnega položaja medvretenčne ploščice pride do kisikove lakote, na katero telo reagira s spremembami krvnega tlaka. Vrtoglavica, izguba ravnotežja - simptom kaže na kršitev delovanja vestibularnega aparata, ki nastane zaradi stiskanja vretenc živcev, mišic in krvnih žil v bližini hrbtenice. Zaradi tega stiskanja se lažni živčni impulzi stimulirajo od možganov do malih možganov. Položaj poslabša dejstvo, da organi trpijo zaradi patologij krvnega obtoka in stradanja kisika.
 4. Živčni sistem- težave z živci lahko povzročijo invalidnost, vodijo v smrt bolnika, takšne motnje lahko spremljajo nespecifični simptomi - visoka vročina, tlak, bolečine.

Miti o posledicah cervikalne osteohondroze

V letih obstoja bolezni se je pojavilo veliko število mitov, ki so pogosti ne le med bolniki, ampak tudi med zdravniki.

Miti:

 1. Nemogoče ozdraviti bolezen- v večini primerov je bolezen neozdravljiva, vendar je mogoče doseči njeno remisijo; s spremembo življenjskega sloga lahko obdobje okrevanja traja desetletja.
 2. Ni potrebe po zdravljenju- osteohondroza je nevarna bolezen, tudi če se v začetnih fazah morda nikakor ne kaže, se v telesu pojavijo nepopravljive spremembe.

Zaključek

 • Osteohondroza vratne hrbteniceJe pogosta bolezen, ki jo spremlja premik vratnih vretenc.
 • Upošteva se glavni vzrok boleznisedeči način življenja, je bolezen vse pogostejša pri mladih, ogroženi pa so tudi bolniki, ki se ukvarjajo s težkim fizičnim delom.
 • Pomanjkanje zdravljenjalahko povzroči najbolj negativne posledice, vključno z invalidnostjo in smrtjo. . .