Artroza ni bolezen, ampak način življenja

Za začetek majhno neprijetno dejstvo: obraba, redčenje hrustanca v sklepih je sestavni del programa staranja, ki je neločljiv v našem telesu.stopnje artrozeZaloga hrustanca, ki praktično nima lastnih krvnih žil, se v življenju poslabša in to postane ovira za normalno delovanje sklepov. Pravzaprav je to artroza - bolezen, pri kateri se hrustanec in vlakna vezi tanjšajo, če govorimo o kolenskih sklepih, pa tudi meniskusi. To bolezen bi lahko šteli za bolezen starejših, če sodobni ljudje, ne da bi to vedeli, ne bi pred časom uničili sklepov. Včasih pride do tega, da se znaki artroze zaznajo celo pri mladostnikih.

Artrozo bi lahko šteli za bolezen starejših, če sodobni ljudje, ne da bi to sami vedeli, ne bi pred časom uničili sklepov

»Hrustanec se tako kot druga telesna tkiva hrani prek krvi. Skozi majhne žile se hranila dostavljajo v skupno območje. In tu je zanimivo: ko se premikamo, 4-5 od 5 kapilar opravlja svoje funkcije. In ko sklep počiva, sta le 1-2 kapilari, to je, medtem ko so naši sklepi v negibnem stanju, se prehrana zmanjša za 3-4 krat. "

Zato je eden glavnih razlogov za razvoj artroze pri ljudeh, ki še niso stari, sedeči življenjski slog: delo v pisarni za računalnikom, vožnja z avtom, počitek doma na kavču. Poleg tega mraz in vlaga, vaskularne bolezni, povečana viskoznost krvi in prekomerna teža vplivajo na prehrano sklepa.

»Pogosto se reče, da ploska stopala vodijo v artrozo. To ni povsem res. Ploska stopala niso neposredni vzrok te bolezni, šteje jo lahko le za predispozicijski dejavnik. Druga stvar je bolj zanimiva. Pogosto se artroza razvije pri ljudeh, ki poskušajo spremljati svoje zdravje. Na primer, hodijo v fitnes centre. V telovadnici nekajkrat na teden aktivno učijo dve do tri ure. Dobro je za srce, ne pa tudi za preobremenjene sklepe. Enako velja za tek. To je dobra navada, vendar morate izbrati prave tekaške copate - posebne, zlasti za tek, z dobro blazino v predelu pete. "

Poleg tega ljudje pogosto pridejo k ortopedu po dieti z bolečinami v sklepih. Zdi se, da je shujšal, teža se je zmanjšala, sklepi bi morali biti "veseli", a jih boli. Stvar je v tem, da med dieto niso prejemali pomembnih hranil, potrebnih za nenehno regeneracijo, vključno z maščobami, ki se jim med hujšanjem pogosto skušajo odreči.

Artrozo lahko povzročijo tudi poškodbe sklepov, zlasti zlomi. Nekaj časa po poškodbi se lahko pojavijo bolečine v sklepih - to je tako imenovana posttravmatska artroza.

»Najboljši način za podporo sklepom je redna, mirna vadba v obliki gibanja sklepov z visoko amplitudo in dobre prehrane. Če že imate artrozo, se o dopustni telesni aktivnosti pogovorite s travmatologom. "

Poškodovanega hrustanca ni mogoče popraviti, premikati pa se je mogoče brez bolečin.

Glavna stvar je preprečiti ponovitev bolezni.

Artroza se lahko razvije v skoraj vseh sklepih. Na primer, če nosite čevlje z visoko peto, se bodo obrabili hrustanci v majhnih sklepih stopala, zlasti palca. Toda bolniki pogosteje pridejo k zdravniku s pritožbami zaradi bolečin v velikih sklepih - ramenih in kolenih.

»Bolezen se lahko asimptomatsko razvija 10 ali 20 let. Včasih ga je mogoče prepoznati, preden se vnetje začne - med zdravniškimi pregledi ali med raziskavami, povezanimi z drugimi težavami, «pravi travmatolog.

Prvi znaki artroze, ki jih bolniki začnejo čutiti, so otrdelost sklepa po daljšem počitku, otekanje sklepov; če se bolezen razvije v ramenih, potem postane težko doseči z roko do spodnjega dela hrbta, hrbta, če v nogah boli spust po stopnicah, se pojavi šepavost, se razdalja, ki jo oseba prevozi brez nelagodja, postopoma zmanjšuje . Če začnejo sklepi boleti tudi v mirovanju, to že kaže na znatno resnost patološkega procesa, ko od hrustanca ne ostane skoraj nič. Običajno v tem trenutku bolniki poiščejo pomoč pri zdravnikih.

Najboljši način za podporo sklepom je redna, mirna vadba in dobra prehrana.

»Najprej zmanjšujemo vnetja s predpisovanjem zdravil in omejevanjem obremenitve, zmanjšujemo bolečine v sklepnem predelu. Ostra bolečina izgine v prvih 1-2 tednih. Potem pa je nujno nadaljevati aktivno zdravljenje, ki običajno traja približno 1-2 meseca. Glavna naloga je ustaviti postopek uničenja sklepov in preprečiti ponovitev bolezni. Hrustanca ni mogoče obnoviti, zgraditi, vendar je mogoče doseči stabilno remisijo, nato pa bo mogoče živeti z artrozo, to je premikati se brez bolečin in nevšečnosti še vrsto let. Pomembno je le, da upoštevate gibalni režim, jeste pravilno in se ne prehladite. Svojim pacientom pogosto razložim, da artroza ni bolezen, ampak način življenja. "

Sodobna oprema v kliniki EMS vam omogoča hitro in natančno oceno dogajanja s sklepi. Za oceno stanja hrustanca se je mogoče posvetovati z ortopedskim travmatologom, izvesti laboratorijsko diagnostiko, opraviti rentgensko slikanje in ultrazvok sklepa v profilaktične namene. In v primeru bolečine so ti pregledi preprosto potrebni.