Osteohondroza - kaj je ta bolezen

bolečine v vratu z osteohondrozo

Vsi so že slišali za takšno bolezen, kot je osteohondroza, vendar vsi ne vedo, v čem je bistvo te bolezni. Zdravniki vsak dan diagnosticirajo veliko število bolnikov, medtem ko le redki razumejo, kaj je osteohondroza. To patološko stanje zdaj diagnosticirajo ne samo starejši bolniki, kot je bilo pred 10-20 leti, ampak tudi 20-letniki. Tako žalostni statistični podatki so povezani predvsem s sodobnim nezdravim življenjskim slogom.

Če najdete definicijo osteohondroze v kateri koli medicinski literaturi, se sliši takole - to so degenerativno-distrofične spremembe hrbtenice, ki vplivajo predvsem na medvretenčne ploščice, vodijo do izgube njihovih glavnih funkcij, kar je izraženo v raznoliki klinična slika. Glede na lokacijo poškodovanih diskov ločimo hrbtenično osteohondrozo:

 • vratna hrbtenica;
 • prsni predel;
 • ledveni.

Vzroki in mehanizem razvoja bolezni

V eni ali drugi stopnji se znaki osteohondroze razvijejo pri vseh ljudeh starejše starostne skupine. Ta proces je sestavni del staranja v telesu. Toda na žalost ta proces ni izključen niti v mladosti, ko so vzrok njegovega razvoja travmatične poškodbe, bolezni hrbtenice, različne statične in dinamične preobremenitve hrbtenice.

Najpogosteje degeneracija hrustančnega tkiva medvretenčnih ploščic prizadene najbolj gibljive dele hrbtenice - na prvem mestu je maternični vrat, na drugem - ledveni in na tretjem - prsni.

Trenutno je razvitih več kot 10 teorij o vzrokih za razvoj osteohondroze (vaskularna, dedna, mehanična, alergična, nalezljiva, hormonska itd. ), Vendar nobena od njih v celoti ne razkriva bistva te bolezni, namenjeni dopolnjevanju.

Dejavniki tveganja za razvoj osteohondroze:

 • genetska nagnjenost k tej bolezni;
 • endokrinološke, presnovne bolezni;
 • kronična okužba;
 • odvečni kilogrami in prekomerna telesna teža;
 • slaba prehrana in pomanjkanje vitaminov, mikroelementov v hrani;
 • neupoštevanje režima pitja z razvojem latentne dehidracije;
 • starostne degenerativne in atrofične spremembe v procesu staranja;
 • utrpel poškodbe hrbtenice;
 • patologija mišično-skeletnega sistema (nepravilna drža, ploska stopala, osteoartritis, patološke ukrivljenosti hrbtenice, prirojena hipermobilnost predpisov in drugi);
 • hipodinamija;
 • delo, povezano s stalnim dvigovanjem uteži, z dolgim bivanjem v neprijetnem in nefiziološkem položaju;
 • ukvarjanje s profesionalnimi športi;
 • slabe navade;
 • navada hoje v visokih petah.

Stalno sedeče delo v nefiziološki in neprijetni drži je resen dejavnik za razvoj osteohondroze.

Razvoj in napredovanje osteohondroze je dolg proces, ki postopoma prehaja v 4 faze. Na prvi stopnji pride do sprememb na medvretenčnem disku. Njeno jedro pulposus, ki je želeju podobna masa, je sestavljeno iz proteoglikanov (te snovi imajo pomembno funkcijo - imajo molekule vode), ki zagotavljajo blažilne lastnosti diska.

Iz nekega razloga (mehanski stres na disku, dehidracija, motena mikrocirkulacija in prehrana hrustančnega tkiva) jedro pulposus postopoma izgublja vodo in se izsuši. To vodi do izgube elastičnosti in razpokanja vlaknastega obroča diska, zmanjšanja njegove višine, vendar postopek ne presega njegovih meja. Na tej stopnji razvoja osteohondroze praviloma ni simptomov, čeprav je to bolezen sprva mogoče zdraviti dokaj učinkovito.

Na drugi stopnji se razvije nestabilnost hrbtenice. Zaradi zmanjšanja višine diska se sosednja vretenca približata drug drugemu, kar vodi do povešanja mišic in vezi hrbtenice, posledično pa se razvije patološka gibljivost vretenc, ki zdrsnejo med seboj (spondilolisteza ). Na tej stopnji osteohondroze najpogosteje bolniki poiščejo zdravniško pomoč v povezavi z bolečinami v hrbtu.

Na tretji stopnji se razvijejo najbolj izrazite morfološke spremembe in v tej fazi v skoraj 100% primerov odkrijemo predhodno nediagnosticirano osteohondrozo. Za to stopnjo je značilen razvoj zapletov, kot sta štrlenje in hernija diska. V patološki proces so vključeni tudi fasetni sklepi hrbtenice z nastankom subluksacij v njih.

V zadnji fazi razvoja osteohondroze pride do prilagoditvenih sprememb - telo skuša nekako stabilizirati patološko gibljivost, ki se razkrije v razmnoževanju obrobnih osteofitov, ki so sčasoma popolnoma zazidali hrbtenico. To vodi do razvoja ankiloze in patološke ukrivljenosti hrbtenice.

Simptomi bolezni

Simptomi osteohondroze so zelo različni. Ta bolezen se lahko prikrije kot katera koli patologija - angina pektoris, nevralgija, ledvična kolika itd. Znaki osteohondroze so odvisni predvsem od lokalizacije patološkega procesa.

Osteohondroza vratne hrbtenice

Glavni znaki cervikalne osteohondroze so glavobol, ki se začne v zatilju in se razširi v temporo-parietalno regijo. Bolečina je stalna, stopnjuje se, ko glavo obrnemo na stranice ali vržemo nazaj.

Pogosto je zaplet cervikalne osteohondroze, katere zdravljenje je obvezno, sindrom vretenčne arterije. V tem primeru je motena prekrvavitev možganov, kar lahko v nekaterih primerih povzroči celo možgansko kap.

Pogost spremljevalec cervikalne osteohondroze je omotica, ki se stopnjuje ali pojavi z nenadnimi gibi v vratu. Pojavijo se lahko bolečine v ramenskem obroču ali ramenskem sklepu, ki jih je treba razlikovati od artroze, artritisa in drugih sklepnih bolezni.

Osteohondroza prsnega koša

Glavni simptom lezije v prsnem predelu je bolečina. Bolečina je lahko stalna in boleča (torakalgija) ali akutna v obliki lumbaga (torakago). Lokalizacija bolečine je odvisna od stopnje patoloških sprememb. Bolečino lahko damo od hrbta do sprednje strani prsne stene.

Torakalna osteohondroza pogosto simulira angino pektoris. V predelu srca se pojavijo boleče bolečine ali dolgotrajne bolečine. Za razliko od angine pektoris niso povezani s fizičnim in čustvenim stresom, ne razbremenijo jih zdravila, kot so nitrati.

Tudi torakalna osteohondroza lahko simulira bolezni prebavnega trakta - gastritis, pankreatitis, holecistitis itd.

Osteohondroza ledvene hrbtenice

Glavna manifestacija ledvene osteohondroze je sindrom bolečine. Bolečina je lahko kronična bolečina (lumbodynia) ali akutna in kratkotrajna (lumbago). Bolečina pri ledveni osteohondrozi seva na eno ali dve nogi vzdolž hrbtne površine, verjetno so boleče spodnje okončine.

Lumbalna osteohondroza lahko posnema urolitiazo, nekatere ginekološke bolezni in celo akutno kirurško patologijo, na primer akutni apendicitis.

Kako se postavi diagnoza?

Na osteohondrozo lahko sumimo na podlagi pacientovih pritožb, anamneze, zgodovine življenja (določitev dejavnikov tveganja za osteohondrozo), fizičnega pregleda in nevrološkega pregleda.

Diagnozo lahko potrdimo s pomočjo radiografije (zmanjšana višina diska, patološki zavoji hrbtenice, proliferacija osteofitov, subluksacija v sklepih hrbtenice, spondilolisteza, spondiloza, spondiloartroza). Nepogrešljiva metoda pri diagnozi zapletov, kot sta protruzija in hernija diska, je slikanje z magnetno resonanco. Uporabljata se tudi CT in ultrazvok. Specifičnih laboratorijskih sprememb pri osteohondrozi ni.

Načela zdravljenja

Zdravljenje osteohondroze je težka in skoraj nemogoča naloga, ki se je je treba lotiti le celovito. Terapija z zdravili se uporablja samo za poslabšanje in razvoj sindroma bolečine. V takih primerih se uporablja protivnetna, analgetična, dekongestivna terapija. Uporabljajo tudi zdravila, ki odpravljajo mišični krč skeletnih mišic in zdravila, ki izboljšujejo prekrvavitev tkiv hrbtenice, obnavljajo hrustančno tkivo.

Osnova zdravljenja so metode brez zdravil, ki jih je treba celovito in redno uporabljati:

 • fizioterapija;
 • manualna terapija;
 • masaža in samo-masaža;
 • laserska terapija;
 • akupunktura;
 • fizioterapevtsko zdravljenje (magnetoterapija, elektroforeza, ultrazvočno zdravljenje, balneoterapija).

Z razvojem zapletov se uporablja kirurško zdravljenje - nevrokirurške operacije na hrbtenici. Sodobne tehnologije omogočajo celo endoprotetiko poškodovanega diska z umetnimi endoprotezami.

Če ne želite trpeti zaradi bolečin v hrbtu in drugih simptomov osteohondroze, vam bo pomagala preventiva. Ne pozabite se izogibati dejavnikom tveganja za to patologijo, voditi aktiven življenjski slog, spremljati higieno svojega dela.